Overslaan en naar de inhoud gaan

Glasvezelkaart

Het BIPT publiceert een glasvezelkaart die de uitrol van FTTH in kaart brengt. Deze kaart bevindt zich op het dataportaal van het BIPT.

Het BIPT stelt de kaart met de status van de FTTH (Fiber To The Home)-uitrol samen op basis van de gegevens die worden meegedeeld door de operatoren die een dergelijk glasvezelnetwerk uitrollen. De gegevens bevatten de zones waarin de operatoren FTTH uitgerold hebben of in de nabije toekomst zullen uitrollen. In deze zones is het voor een eindgebruiker in principe mogelijk (of zal dit op korte termijn mogelijk zijn) om zich aan te sluiten op een glasvezelnetwerk tot in zijn woning.

De kleur van de zones geeft aan hoeveel operatoren in die zones hun FTTH-netwerk uitgerold hebben. Een label geeft tevens aan welke operator het FTTH-netwerk uitgerold heeft en welke operatoren internetdiensten aanbieden over dit netwerk. De lijst van beschikbare operatoren op een netwerk wordt door de operatoren aan het BIPT bezorgd.

Deze kaart wordt op regelmatige tijdstippen bijgewerkt en heeft tot voornaamste doel de evolutie van de uitrol van FTTH in België weer te geven, omdat de uitrol van dit type netwerk nu volop bezig is. Het BIPT benadrukt evenwel dat ook andere vaste breedbandnetwerken, zoals de HFC-netwerken van de kabeloperatoren, aan het Europese criterium van een VHCN of netwerk van zeer hoge capaciteit kunnen voldoen en hoge breedbandsnelheden kunnen aanbieden. Een complete kaart met de meer gedetailleerde dekking van de vaste breedbandnetwerken in België kan geraadpleegd worden op de Atlas van vaste lijnen.